تحریم های جدید آمریکا و آینده گوشی های هواوی
به گزارش شارژ 10، بیش از یک سال از شروع تحریم های آمریکا علیه هواوی می گذرد ولی این شرکت چینی با وجود تمام فشارهای فزاینده پیروز شده میلیون ها گوشی را روانه بازار کند. حالا با توجه به تصویب تحریم های جدید آمریکا علیه هواوی باید ببینیم آیا این شرکت می تواند بار دیگر چنین بحران مهمی را پشت سر بگذارد یا نه.
دوشنبه گذشته، وزیر بازرگانی ایالات متحده آمریکا اعلام نمود هر شرکتی که می خواهد تراشه های خود را در اختیار هواوی قرار دهد، در صورت بهره گیری این تراشه ها از هرگونه فناوری آمریکایی باید برای این کار از دولت آمریکا مجوز دریافت کند. تجهیزات مخابراتی و گوشی های هوشمند مهم ترین بخش های کمپانی هواوی محسوب می شوند که انواع تراشه ها قلب تپنده آن ها هستند.
چند ماه قبل، تحریم آمریکا باعث شد که هواوی امکان فراوری تراشه های اختصاصی خود را از دست بدهد. اما حالا این تحریم جدید، راه چاره هواوی برای ادامه فعالیت یعنی استفاده از تراشه های ساخت یک شرکت دیگر را هم دچار مسائل اساسی نموده است.
زمان بندی این تحریم جدید هواوی هم قابل توجه است. از همان شروع تحریم های آمریکا، این دولت حدودا هر سه ماه یک بار مجوز موقتی هواوی را تمدید می کرد که به گوگل اجازه می داد برای گوشی های هواوی عرضه شده همراه با سرویس های گوگل به روزرسانی ارائه کند. با توجه به عدم تمدید این مجوز موقتی، هواوی اعلام نموده که این گوشی ها همچنان آپدیت دریافت می نمایند ولی گوگل در این رابطه اظهارنظر ننموده است.
دوران شکست ناپذیری
پیش از حرکت دولت آمریکا برای نابود کردن زنجیره تأمین تراشه های هواوی، قطع دسترسی به سرویس های گوگل مهم ترین ضربه وارد شده بر روی گوشی های هواوی محسوب می شد. از آن موقع، هواوی پیروز شده دو سری پرچم داران میت 30 و P40 را روانه بازار کند که البته فقط در چین فروش خیلی خوبی داشته اند.
به لطف فروش بالای گوشی های هواوی در چین و همچنین قراردادهای چند میلیارد دلاری مربوط به تجهیزات هواوی در همین کشور، پیروز شده به رشد درآمد خود ادامه دهد و سوخت مربوط به بخش تحقیق و توسعه را تأمین کند. همین پیروزیت باعث شده دولت آمریکا علی رغم تمام کوشش ها برای شکست هواوی، احساس سرخوردگی کند و این در حالی است که دولت آمریکا پیروز شده چندین کشور را به عدم استفاده از تجهیزات 5G هواوی راضی کند. در نهایت بخش گجت های مصرفی هواوی شکست ناپذیر به نظر می رسید.
- آیا هواوی بدون داشتن تراشه های اختصاصی کایرین می تواند دوام بیاورد؟
فاز جدید تحریم هواوی
حالا دیگر این گونه نیست. تنها دو هفته قبل، مدیرعامل بخش گجت های مصرفی هواوی اعلام نمود که گوشی های میت 40 آخرین پرچم داران مجهز به تراشه اختصاصی این شرکت خواهند بود. در آن موقع گفته می شد که کل گوشی های هواوی به بهره گیری از تراشه های مدیاتک روی می آورند که حالا تحریم های جدید آمریکا این گزینه را هم از بین برده است. شرکت مدیاتک در جدیدترین بیانیه خود تبعیت از قوانین دولت آمریکا را تأیید نموده که به معنای عدم امکان همکاری این شرکت با هواوی است.
در ماه مه که آمریکا فراوری تراشه های هواوی را غیرممکن کرد، سؤال اصلی این بود که تراشه های موجود در انبارهای هواوی تا چه زمان پاسخگو خواهند بود. در آن موقع بعضی گزارش ها حاکی از آن بودند که هواوی بین 12 تا 24 ماه می تواند از تراشه های موجود در انبار بهره ببرد. اما بعد تعیین شد که این تراشه ها عمدتا مربوط به تجهیزات مخابراتی هستند و حالا حتی گفته می شود که تعداد تراشه های کایرین حتی برای گوشی های میت 40 هم کافی نیستند.
تحریم های آمریکا علیه هواوی حدود 18 ماه قبل شروع شده است و در این مدت، این شرکت توجه خود را تا حد زیادی به سرویس های نرم افزاری اختصاصی موسوم به HMS به عنوان جایگزین سرویس های گوگل معطوف نموده است. پیروزیت فروش گوشی های هواوی در بازارهای خارج از چین، تا حد چشمگیری به متقاعد کردن کاربران برای استفاده از سرویس های HMD به جای سرویس های گوگل برمی شود.
تمرکز هواوی بر روی نرم افزار مربوط به زمانی بود که این گوشی ها از لحاظ سخت افزاری با محدودیتی روبه رو نبودند و از این لحاظ می توانستند با دیگر شرکت ها رقابت نمایند. تحریم های جدید، بخش سخت افزار گوشی های هواوی را در هاله ای از ابهام قرار داده است.
ابهام در آینده گوشی های هواوی
گوشی های هوشمند مهم ترین بخش گجت های مصرفی هواوی به حساب می آیند و دیگر بخش ها مانند تلویزیون های هوشمند، کامپیوترها، ساعت های هوشمند و تبلت ها قسمت های فرعی آن را تشکیل می دهند و بدون ساخت گوشی های جدید این اکوسیستم از هم می پاشد. باید خاطرنشان کنیم در حال حاضر بیشترین درآمد هواوی از طرف گجت های مصرفی به دست می آید.
این تحریم جدید علیه هواوی بسیار مهم تر از تحریم های قبلی است و احتمالا این شرکت امیدوار است که در انتخابات آمریکا جو بایدن انتخاب شود و تحریم ها را لغو کند. یک راه چاره دیگر هم این است که دولت چین بودجه چندین میلیارد دلاری برای راه اندازی خط فراوری تراشه بدون احتیاج به فناوری های آمریکایی اختصاص دهد که چنین کاری حتی اگر امکان پذیر هم باشد بسیار زمان بَر است.
این حکم مرگ که توسط دولت آمریکا امضا شده، صدها کسب وکار و مشتریان تجهیزات 5G هواوی را هم دچار مسائل جدی می نماید. اگر این اقدام آمریکا تأثیری که ترامپ می خواهد را داشته باشد، دولت ها و شبکه های مخابراتی نقاط مختلف دنیا باید با پیامدهای ناشی از حذف تجهیزات 5G هواوی کنار بیایند.
در ماه مارس، هواوی اعلام نمود که اگر دولت آمریکا به این اقدامات خود ادامه دهد، دولت چین کنار نمی ایستد و شاهد تکه تکه شدن هواوی نخواهد بود. ما هنوز نمی دانیم آیا دولت چین در این زمینه دست به انجام اقدامات تلافی جویانه خواهد زد یا نه ولی با توجه به اینکه بسیاری از شرکت های آمریکایی محصولات خود را در کارخانه های چینی فراوری می نمایند، احتمالا دولت چین به خویشتن داری ادامه خواهد داد.
در هر صورت آینده گوشی های هواوی تا حدی در هاله ای از ابهام قرار دارند و باید ببینیم مدیران این شرکت چه راهبردی برای پشت سر گذاشتن این بحران اتخاذ می نمایند. آیا هواوی بار دیگر می تواند علی رغم انتظارات به رشد خود ادامه دهد؟ در آینده نزدیک جواب این سوال را به دست خواهیم آورد.
- جنگ تجاری آمریکا و چین؛ چالش های پیش روی فراورینمایندگان گوشی های چینی
منبع: Forbes
منبع: دیجیکالا مگ