گرافیست ها تمایلی به مطالعه محتوای کتاب ندارند

به گزارش شارژ 10، به گزارش خبرنگار خبرنگاران در آذربایجان شرقی، نخستین کارگاه آموزشی کتاب، نویسندگی و ویراستاری ظهر امروز به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی، موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران و موسسه فرهنگی، هنری طنین دانش زیرک کار تالار خاقانی اداره کل فرهنگ و ارشاد آذربایجان شرقی در تبریز برگزار شد.

گرافیست ها تمایلی به مطالعه محتوای کتاب ندارند

مجذوب کنندهیت بصری موجب افزایش فرهنگ کتابخوانی می گردد

مدیر موسسه فرهنگی، هنری طنین دانش زیرک کار در این مراسم گفت: آیین کارگاه به مناسبت هفته کتاب و به آموزش ناشران استان برگزار می گردد و موضوع این برنامه آموزش های عملی و کارگاهی است، نه صرفاً طرح یکسری تئوری های کتابی.

کامبیز زیرک کار ادامه داد: حدود 100 ناشر از استان برای شرکت به صورت رایگان در این کارگاه دعوت شده اند، همچنین با توجه به اطلاع رسانی های قبلی، تعدادی از نویسندگان، طراحان، ویراستاران و علاقمندان حوزه کتاب در این کارگاه حضور دارند.

وی گفت: اگرچه من دکترای روانشانی دارم ، اما به دلیل علاقه به حوزه کتاب این موسسه را راه اندازی کرده ام تا در کنار مشاوره روانشناسی به صورت تخصصی در این حوزه نیز فعالیت داشته باشم.

زیرک کار، افزایش ارتقای کیفی کتاب های منتشر شده با تکیه بر علم نوین روز و تولید محتوای مجذوب کننده را از اهداف اصلی این کارگاه دانست.

تاکید کرد: به طور قطع اگر مجذوب کنندهیت های بصری کتاب ها را بالا ببریم، شاهد افزایش فرهنگ مطالعه کتاب و کتابخوانی می شویم.

ناشران استان توان تامین هزینه های ویراستاری را ندارند

معاون فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد آذربایجان شرقی با ابراز خرسندی از برگزاری نخستین کارگاه آموزش صفحه آرایی و ویراستاری در این اداره کل گفت: اهتمام مجموعه بر تدوام برگزاری چنین کارگاه هایی است تا سطح کیفی کتاب ها ارتقا یابد.

وحید حسین زاده با بیان این مطلب اضافه کرد: آذربایجان شرقی از نظر کمی چاپ و نشر کتاب در حوزه سوم و چهارم کشوری قرار گرفته است، با این حال متاسفانه ناشران استان توان تامین هزینه های ویراستاری و توجه به صفحه آرایی و زیبایی بصری کتاب ها را ندارند.

وی اضافه کرد: انتشارات بزرگی مثل نشر ثالث قبل از چاپ کتاب با دقت آن ها را ویراستاری می کنند، اما بیشتر ناشران استان به دلایل اقتصادی بدون توجه به این موارد اقدام به چاپ کتاب ها می کنند.

حسین زاده در ادامه به تشریح ویژه برنامه های مختلف این اداره کل در هفته کتاب پرداخت و گفت: برنامه های متعددی به این منظور در نظر گرفته شده است که شاخص ترین آن برگزاری سومین دوره جایزه کتاب سال تبریز است. همچنین برنامه عصر کتاب نقد و بررسی آثار برگزیده جایزه کتاب سال تبریز و چندین کتاب دیگر در این هفته برگزار خواهد شد.

گرافیست ها تمایلی به مطالعه محتوای کتاب ندارند

گرافیست و سخنران این کارگاه گفت: در این برنامه قرار است با ارائه نمونه کار و شیوه های عملی یک سری از ریزه کاری ها و جزئیات مربوط به حوزه صفحه آرایی بیان گردد، تا نقاط قوت و ضعف کتاب با تاکید بر صفحه آرایی مورد ارزیابی قرار بگیرد.

محمدسعید کرم زاده با اشاره به اینکه متاسفانه بسیاری از طراحان کتاب هیچ علاقه ای به مطالعه کتاب ندارند و بدون اشراف به محتوای داخلی آن تنها به صورت فیزیکی صفحات را طراحی می کنند، اضافه کرد: یک گرافیست حرفه ای باید قبل از هرگونه اقدامی مرور کوتاهی به مطالب کتاب داشته باشد تا به وسیله آشنایی زمانی با فضای کتاب بتواند تصویر واضح تری را از کتاب ارائه دهد.

وی با بیان اینکه حدود 21 سال است در حوزه صفحه آرایی فعالیت دارد، اضافه کرد: بیشتر نشریات و کتاب هایی که در تبریز چاپ می شوند، دارای اشکالات فنی هستند، گرچه خوشبختانه طی دو سه سال اخیر اتفاقات خوبی در حوزه طراحی افتاده است و قبل از آن کتاب های ما با حداقل استانداردهای لازم گرافیکی نیز فاصله زیادی داشتند.

کرم زاده گفت: کار صفحه آرایی به نوعی واسطه انتقال مطلب به مخاطب است و اگر این کار اصولی و درست انجام نگردد، مخاطب جذب کتاب نخواهد شد.

این صفحه آرا گفت: متاسفانه ناشران و مطبوعات آنقدر از نظر اقتصادی توانمند نیستند تا بتوانند بر روی صفحه آرایی کتاب ها سرمایه گذاری خاصی انجام دهند و حتی گاهی شاهد هستیم فضای نشریات و کتاب در هم تداخل داشته اند.

وی تشریح کرد: همانطور که می دانید صفحه آرایی کتاب باید به گونه ای باشد که مخاطب آرام آرام با محتوا روبرو گردد اما در نشریات موضوعات به صورت سریع به مخاطب انتقال داده می شوند، به همین دلیل نباید مدل طراحی این دو مقوله یکسان باشد.

کرم پور با بیان اینکه با برگزاری یک یا چند جلسه نمی توان تمام موارد ضعف این حوزه را بیان و رفع کرد، گفت: تا چند سال پیش فونت های طراحی در دسترس مخاطبان فارسی زبان محدود بود و جدای از شکل ظاهری، ایرادات ساختاری داشت ولی اکنون بسیاری از فونت ها اصلاح شده اند و تعداد زیادی از ضعف ها و مسائلی که در فونت فارسی وجود داشت، رفع شده است.

وی یکنواخت بودن را یکی دیگر از مسائل طراحی کتاب دانست و اضافه کرد: با یکسری کارهای ساده از جمله استفاده از میان تیتر می توان خوانایی متن را افزایش داد.

دهه 40 اوج شکوفایی ویراستاری در ایران است

دکترای زبان و ادبیات فارسی گفت: من معتقدم ضرورت توجه به ویرایش سوای مباحثی مثل ارزش های زبانی و فرهنگی است. : از نظر من کتاب در تحلیل نهایی یک کالاست و فرهنگ دارای اقتصاد خود است که علیرغم تفاوت با سایر حوزه ها، دارای قواعد یکسانی از نظر اقتصادی با آن ها است.

محمد ابراهیم پور نمین ادامه داد: اگر به کتاب به عنوان یک کالای متمایز نگاه کنیم، بخشی از آن باید بهینه کردن ویراستاری باشد.

ویراستار ادبی با اشاره به اینکه سابقه ویراستاری به اواخر دوره قاجار در ایران برمی گردد، اضافه کرد: زمانی که به مقایسه ویراستاری آثار قبل از دهه 40 و بعد از آن بپردازیم، متوجه تفاوت اهمیت ویرایش در کتاب ها می شویم، به طوریکه بعد از دهه 40 انتشاراتی مانند امیرکبیر گلچین تاریخ نشر ایران محسوب می شدند.

ابراهیم پور نمین با اشاره به قواعد روان شناختی در بحث کتابخوانی و ویراستاری گفت: وقتی نویسنده متنی را می نویسد بیش از اینکه درگیر جملات باشد، درگیر مسائل ذهنی خودش است؛ به همین دلیل شاهد وجود غلط های ویرایشی و نگارشی در متن ها هستیم و به همین دلیل ویراستاری کتاب ضرورت دارد، چرا که خود نویسنده بیشتر اوقات متوجه وجود چنین نقصانی نیست.

وی تاکید کرد: ویراستار تنها مجاز به ویرایش کلی متن است و اجازه ورود به قلمرو سبک نویسنده را ندارد. ویراستار صاحب اثر نیست و حق اصلی با نویسنده است. ویراستار پیش از هر چیز باید از ورود جملات و واژه های غلط به متن جلوگیری کند.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 30 آذر 1400 بروزرسانی: 30 آذر 1400 گردآورنده: sharj10.ir شناسه مطلب: 1880

به "گرافیست ها تمایلی به مطالعه محتوای کتاب ندارند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گرافیست ها تمایلی به مطالعه محتوای کتاب ندارند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید