بهترین نوع روغن برای پخت و پز
به گزارش شارژ 10، همیشه در رسانه هاتبلیغات بسیاری در مورد انواع روغن ساخته می شود که اغلب آنها هم این ادعا را دارند که بهترین روغن خوراکی برای پخت و پز هستند، کمترین کلسترول را به شما می رسانند و سلامتتان را تضمین می کنند. ولی به راستی بهترین روغن برای پخت و پز که بتواند کمترین ضررها را داشته باشد کدام است؟
در حالیکه برخی از چربی ها می توانند حرارت را تحمل نمایند، برخی اینگونه نیستند و اگر حرارت زیادی را متحمل شوند، طعم و مواد مغذی خود را در طی فرآیند پخت از دست می دهند.
روغن هایی که می توانند حرارت زیادی را تحمل نمایند، برای پخت و پز بسیار عالی هستند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا بتوانید انتخاب مناسبی از روغن های پخت و پز مورد نیاز خود داشته باشید.1
روغن زیتونروغن زیتون در برابر سایر روغن ها همیشه برنده است و اولین جایگاه را از آن خود خواهد کرد. این روغن به صورت خام و نپخته نیز طعم بسیار خوبی دارد بنابراین برای آشپزی هم برنده اصلی خواهد بود.روغن زیتون سرشار از اسیدهای چرب تک غیر اشباع بوده و منبع عالی از مواد شیمیایی گیاهی است که می تواند در پیشگیری از انواع مختلف سرطان مفید باشد. در مقایسه با سایر چربی ها، تحقیقات اجرا شده پیشنهاد می کند که روغن زیتون فوق بکر می تواند حس سیری بیشتری در فرد ایجاد کند. برخی از تحقیقات اخیر نشان می دهد که رژیم غذایی مدیترانه ای حتی می تواند ما را شاد تر کند.روغن زیتون فوق بکر ممکن است در دمای 325 درجه فارنهایت بسوزد اما روغن زیتون تصفیه شده می تواند تا دمای 450 درجه فارنهایت یا بالاتر را تحمل نماید. بنابراین اگر در منزل خود روغن زیتون فوق بکر دارید بهتر است آن را برای پخت و پز سرد(مثل سالاد) کنار بگذارید و از روغن زیتون تصفیه شده برای سرخ کردن یا پختن سبزیجات استفاده نمایید.
روغن کانولاروغن کانولا به عنوان یک روغن خوب و عالی برای پخت و پز نیز منبع غنی از اسیدهای چرب ضروری همچون لینئولیک اسید (امگا 6) و آلفا لینولنیک اسید(امگا 3) است. بدن نمی تواند به تنهایی این ترکیبات را ایجاد کند بنابراین باید در رژیم غذایی شما وجود داشته باشد. در حالیکه بیشتر افراد امگا 6 مورد نیاز خود را از رژیم غذایی روزانه دریافت می نمایند، اما دریافت امگا 3 کافی در روز کمتر اتفاق می افتد. امگا3 از بروز بیماری های قلبی جلوگیری می کند. علاوه بر ماهی های چرب و روغن کانولا، سایر منابع امگا3 شامل کتان ،گردو و روغن کنف یا همان روغن شاهدانه است.
روغن نارگیلاین روغن محبوب می تواند دما و حرارت زیادی را تحمل کند بنابراین می توانید به راحتی از آن برای سرخ کردن مواد غذایی مختلف استفاده کنید. در حالیکه روغن نارگیل مقادیر زیادی اسید چرب اشباع شده دارد، مطالعات اندکی بر روی آن اجرا شده و ترکیباتی از اسیدهای چرب در روغن نارگیل را یافته است که ممکن است نسبت کلسترول کل بدن را بهبود ببخشد. روغن نارگیل مزایای بسیار دیگری برای سلامتی بدن دارد و می تواند ابزاری مفید برای آشپزی باشد. در مورد بوی آن نیز نگران نباشید. روغن نارگیل بکر ممکن است بوی کمتری داشته باشد.2
روغن ذرتروغن ذرت از دانه گیاه ذرت به دست می آید و برای مصارف پخت و پز مناسب است. این روغن در مقابل اکسید شدن تا حدی مقاوم است و برای تفت دادن هم مورد استفاده قرار می گیرد. این روغن عطر ملایم و کمی دارد و رنگش ملایم است. مقدار بالای اسید چرب امگا6 در این روغن، می تواند تنظیم این اسید در بدن شما بر هم بزند. روغن ذرت نسبت به سایر روغن های نباتی قیمت کمتری دارد.
روغن آفتابگرداناین روغن رنگ ملایمی دارد و بدون بو است و برای همه مصارف پخت و پز مناسب است و به دلیل این که در حرارت و اکسید شدن مقاوم است، می توانید آن را برای مصارف سرخ کردنی هم استفاده کنید. این روغن در سبد غذایی بسکمک از ایرانی ها واقع شده است ولی کالری موجود در آن را نباید فراموش کرد. روغن آفتابگردان غنی از ویتامین ای است.
برخی دیگر از روغن ها هم در بازار وجود دارند که به مقدار کمتری مورد استفاده قرار می گیرند و برای پخت و پز اهمیت چندانی ندارند، این روغن ها را می توانید برای مصارف سالاد و غیر از پخت و پز استفاده کنید.3
روغن دانه انگوراگرچه بیشتر افراد انگور را به خاطر محصولاتی که از آن تهیه می شود دوست دارند اما روغن دانه انگور برای پخت و پز قلمرو خاص خودش را دارد. مطالعات اجرا شده نشان می دهد که اسید چرب و آنتی اکسیدان های موجود در آن برای کاهش وزن موثر است.همچنین این ترکیبات به کاهش تشکیل سلول های چربی تازه و التهاب کمک می کند. بیشتر مطالعات هنوز در ابتدای کار هستند و در مورد نحوه دقیق مصرف اطلاعاتی نمی دهند اما مطالعات و تحقیقات اجرا شده نشان می دهد که این روغن ممکن است برای کاهش سطح فشار خون مفید باشد و ضربان قلب را نیز بهبود ببخشد.
روغن کنجدروغن کنجد در 2 نوع به بازار می آید: یک نوع روشن؛ نوع خیلی ملایم خاورمیانه ویک نوع آسیایی تیره تر؛ که از دانه های کنجد برشته شده یا بوداده شده پرس می شود. تمامی افرادی که فشار خون بالا دارند و از آن رنج می برند بهتر است از این روغن استفاده نمایند. این روغن سرشار از اسیدهای تک و چند غیر اشباعی است و می تواند برای فشار خون بالا مفید باشد. این موضوع به خاطر وجود همین اسیدهای چرب، ویتامین E و سسامین است.
روغن دانه کتانیکی از بهترین وعملی ترین روش ها برای تامین اسید های چرب ضروری امگا 3 وامگا 6 است. روغن دانه کتان طعم خیلی اندکی دارد.(گرچه برخی افراد بر این باورند که آن یک طعم مشخص- ناخوشایند دارد). بهتر است آن را برای آشپزی یا سرخ کردن استفاده نکنید چون حرارت اسیدهای چرب ضروری در این غذای سالم قلب را از بین می برد. روغن دانه کتان نیاز به، یخچال گذاری ونگهداری در ظرف تیره با درپوش محکم دارد. اگر مزه حتی اندکی تلخی می دهد،باید دور ریخته شود.
توضیحات تکمیلی
چربی چند اشباع
در این چربی چند پیوند دوگانه بین اتمهای کربن وجود دارد. مصرف مقدار مشخصی از این چربی با خوردن مغزدانه ها، دانه ها، ماهی و سبزی برای سلامتی مفید است، اما فایده مصرف آن به صورت روغن ذرت یا آفتابگردان روشن نیست.چربی تک اشباعدر این چربی ها یک پیوند دوگانه بین اتمهای کربن وجود دارد. این چربی در آوُکادو، فندق، بادام، زیتون و روغن زیتون و پیه حیوانی و دنبه یافت می شود. روغن زیتون با 76 درصد چربی تک اشباع جزء مهم رژیم مدیترانه ای است و برخی تحقیقات این روش تغذیه را سالم ترین رژیم غذایی می دانند.
چربی اشباعدر این چربی بین اتم های کربن پیوند دوگانه وجود ندارد. توصیه می شود از مصرف چربی اشباع به صورت لبنیات و دیگر چربی های حیوانی پرهیز شود، اما در این باره اختلاف نظر زیادی وجود دارد.2
سایر روغنهای مناسب آشپزیاگر در پی روغن های دیگری هستید می توانید از مواردی همچون روغن آووکادو، آفتابگردان و روغن بادام استفاده کنید. بیشتر روغن های گیاهی جایگزین، اسیدهای چرب چند غیر اشباع بالایی دارند و می توانند کلسترول خون را کاهش دهند و در نتیجه از بروز بیماری های قلبی پیشگیری نمایند. این روغن ها کمی گران هستند بنابراین بهتر است به مقدار مناسب از آن ها استفاده نمایید.
نتیجه گیریزمانی که صحبت از به کارگیری روغن های پخت و پز در رژیم غذایی روزمره به میان می آید، تحمل و مقاومت در برابر گرما بسیار مهم خواهد بود.
برای اینکه محتوای اسید چرب این روغن ها باقی بماند و از سوختگی جلوگیری شود از بذر کتان، گردو، روغن شاهدانه و روغن زیتون با کیفیت بالا، فقط باید به عنوان چاشنی یا در سس سالاد استفاده شود، بقیه موادی که در بالا ذکر شد برای پخت و پز عالی هستند.
اگر استفاده از این روغن ها همان چیزی نبود که در پیش بودید، می توانید به عنوان یک کرم مناسب برای دست و صورت خود از آن ها استفاده کنید.1
پی نوشت:
1.www.jadidtarin.com
2.www.sina-tea.com
3.www.digikala.com
منبع: راسخون