اقدامات لازم به هنگام پارگی زودرس کیسه آب
به گزارش شارژ 10، یکی از مشکلاتی که ممکن است زنان باردار با آن روبرو شوند پارگی زودرس کیسه آب است. اگر به این عارضه که در هر زمانی از بارداری ممکن است رخ بدهد، بی توجهی گردد ممکن است خطراتی را متوجه مادر و جنین کند. در ادامه اقداماتی که باید در این شرایط با توجه به زمان بارداری خود انجام دهید، به خوبی شرح داده شده است.
پارگی زودرس کیسه آب چیست؟
وقتی درد زایمان شما آغاز می شود، کیسه آب شما نازک شده و در نهایت پاره می شود تا مایع آمنیوتیک از بدن شما خارج شود. این مایع در مدتی که فرزندتان درون رحم شما قرارا دارد به خوبی از او در برابر آلودگی ها و آسیب محافظت می کند. اگر کیسه آب شما قبل از آغاز فرآیند درد زایمان پاره شود، به آن پارگی زودرس کیسه آب در بارداری (PRETERM RUPTURE OF MEMBEANS) یا PROM گفته می شود.PROM یک پدیده کاملا مرسوم است و در 10 درصد بارداری ها اتفاق می افتد. 90 درصد از خانم هایی که کیسه آب شان در نزدیکی تاریخ وضع حمل پاره می شود و 50 درصد مادرانی که پیش از موعد این اتفاق را تجربه می کنند پس از 24 ساعت وارد مرحله زایمان می شوند.
به هنگام روبرو با پارگی زودرس کیسه آب چه کاری باید انجام داد؟اگر شک کردید که کیسه آب تان پاره شده است سریعا با پزشک خود تماس بگیرید. احتمالا پزشک شخصا شما را معاینه می کند تا معین شود مایعی که از واژن شما نشت می کند مایع آمنیوتیک است یا نشت ادرار یا چیز دیگر. اگر کیسه آب تان پاره شده باشد، اقدام بعدی با آنالیز میزان بلوغ فرزندتان و اینکه پزشک چقدر احتمال بروز آلودگی می دهد معین می شود.
پس از هفته سی و ششم بارداری: اگر پس از هفته 36 بارداری تان هستید، پزشک احتمالا بین 6 تا 12 ساعت صبر می کند تا معلوم شود وارد فرایند ی زایمان می شوید یا خیر. بعضی پزشکان در صورتی که فرزندتان در حال حرکت باشد و نشانی از آلودگی دیده نشود ممکن است زمان بیشتری صبر کنند. ممکن است پزشک تان به شما اجازه بدهد که در منزل منتظر شوید یا اینکه از شما بخواهد در بیمارستان بمانید. اگر وارد مرحله فعال زایمان نشوید، پزشک با استفاده از پیتوسین - Pitocin- که تحریک کننده انقباضات است، فرآیند زایمان را در شما ایجاد می کند.
بین هفته های سی و دوم تا سی و ششم بارداری: پزشک به آنالیز مایع آمنیوتیک شما می پردازد تا معین شود آیا ریه های جنین به میزان کافی برای تنفس در هوا تکامل پیدا نموده اند. اگر این رخ داده باشد پزشک فرآیند زایمان را در شما ایجاد می کند. اگر ریه ها به میزان کافی کامل نشده باشند، پزشک سعی می کند با استراحت مطلق زمان بارداری تان را تا حد امکان طولانی تر نماید. پزشک در صورت مشاهده علائم آلودگی مثل تب یا سوزش در هنگام ادرار، فرایند زایمان را در شما آغاز می کند. بعلاوه ممکن است برای بهبود عملکرد ریه های فرزندتان به شما استروئید بدهد. در غالب موارد، نوزادانی که پس از هفته 32 بارداری به جهان می آیند با مسائل طولانی مدت روبرو نمی شوند.
قبل از هفته سی و دوم بارداری: در صورت بروز پارگی کیسه آب، پزشک شما به طور قطع سعی می کند تا مدت بارداری شما را طولانی تر نماید مگر در مواردی که نشانه هایی مبنی بر آغاز فرآیند زایمان، بروز آلودگی و یا جداشدن زودرس جفت وجود داشته باشد. احتمالا شما را به بیمارستانی با سطح بالای خدمات نوزادان منتقل می کند. به شما داروهای آنتی بیوتیک برای طولانی تر کردن زمان بارداری و هم استروئید برای افزایش سرعت تکامل ریه های فرزندتان داده می شود.
علل پارگی زودرس کیسه آب جنین PROM چیست؟دلیل اصلی این مسئله نامعلوم است اما عواملی وجود دارد که می تواند احتمال پارگی کیسه آب را افزایش دهد. بعضی از این عوامل عبارتند از:
سابقه پارگی زودرس کیسه آب
ناهنجاری در فیزیولوژی پرده ها
نارسایی یا ضعف دهانه رحم
پلی هیدروامینوس
مقاربت
عفونت های داخل رحمی
اختلالات تغذیه ای مانند کمبود مس یا ویتامین ث
مسائل ناشی از پایین بودن سطح اجتماعی-اقتصادی
مولتی پارا
آمنیوسنتز
جراحی دهانه رحم در دوران بارداری
سیگار کشیدن
ناهنجاری های مادرزادی خاص
ضربه روحی شدید به مادر
حاملگی های متعدد
زایمان زودرس قبلی
خونریزی واژینال در طول سه ماهه دوم بارداری
پارگی کیسه آمنیون چگونه تشخیص داده می شود؟علامت اصلی پارگی زودرس کیسه خروج مایع آمنیوتیک از واژن به صورت ناگهانی یا قطره قطره مایع و جمع شدن و کوچک شدن رحم است. آنچه در تشخیص اهمیت دارد این است که این خروج مایع با ترشحات روشن واژن یا ادرا اشتباه گرفته نشود. در نهایت پزشک با رد کردن عوامل دیگری که می تواند موجب خروج مایع از بدن مادر باردار شود با انجام مانور والسالوا یا فشار ملایم بر روی فوندوس و خروح مایع سرویکس، پارگی را تشخیص داده و برای تشخیص قطعی تست آمنی شور، فرن و نیترازین انجام می شود.
سخن آخردر مواردی که احتمال پارگی کیسه آب وجود دارد باید از مقاربت و نزدیکی خودداری کرد. بعلاوه سعی کنید برای حمام کردن از وان استفاده نکنید. در صورتی که احتیاج به معاینه واژینال است، معاینه باید با رعایت نکات بهداشتی و ایمنی صورت بگیرد. و در هر زمانی شاهد خروج ناگهانی مایع از واژن خود بودید به پزشک مراجعه کنید. مهم نیست که چه میزان از بارداری تان به جای مانده است، هرچه فاصله بین پاره شدن کیسه آب شما و تولد فرزندتان بیشتر شود، خطر بروز آلودگی در شما و فرزندتان بالاتر می رود.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخون