کبریت سازی ممتاز؛ از کارخانه تا موزه
به گزارش شارژ 10، مدیر کل موزه ها و اموال غیر منقول وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، گفت: تاسیس موزه کبریت سازی نشان از دغدغه اقشار مختلف مردم به موضوع فرهنگ و تاریخ این مرزو بوم دارد.
ایرنا-:محمد رضا کارگر با اشاره به نگاه نوظهور در میان بخش های متفاوت جامعه، گفت: امروز بسیاری می دانند که باید برای میراثی که از گذشته به جای مانده ارزش قائل شوند و این نگرش خیلی خوبی برای کشور محسوب می گردد.
وی با تاکید توجه جدی دولت مردان به میراث کشور و همچنین حساسیت مردم نسبت به این میراث، که اکر نباشد تاثیر گذار نخواهد بود، یادآورشد: به عنوان مثال مدیران کارخانه کبریت سازی تبریز متوجه این مهم شدند که به جز مسائل مالی باید به فرهنگ و گذشته کارخانه نیز توجه داشته باشند.
کارگر افزود: حدود یک سال است که ما گزارش جدی مبنی بر تخریب در بافت های تاریخی یزد نداشته ایم و این بخاطر توجه و دغدغه مردم به موضوع میراث فرهنگی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی نیز در گفتگویی با اشاره به اینکه مجوز رسمی موزه کبریت ممتاز تبریز به عنوان نخستین موزه کبریت کشور صادر شد، ادامه داد: طی جلسه ای که در اداره کل موزه ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی کشور برگزار گردید، مجوز رسمی فعالیت نخستین موزه کبریت کشور توسط ـمحمدرضا کارگر، مدیرکل موزه های کشور، به فرخ رحیم زاده خویی رییس هیئت مدیره کارخانه تحویل شد.
مرتضی آبدار با بیان اینکه گسترش فعالیت موزه ها و مجموعه داران خصوصی برای جلب رضایت گردشگران نقش بسزایی دارد، گفت: مدیریت، ساماندهی و صدور مجوز برای مجموعه داران خصوصی موجب معرفی و ارتقاء سطح کیفی و کمی مجموعه داری در کشور و همچنین توسعه ظرفیت های گردشگری منطقه می گردد، بر این اساس تاکنون 6 پروانه فعالیت مجموعه داری در تبریز صادر شده است.
موزه کبریت ممتاز تبریز نخستین موزه کبریت کشور، اولین موزه صنعتی آذربایجان شرقی و چهارمین موزه خصوصی در تبریز است.
صنعت کبریت یکی از صنایع قدیمی ایران است و قدمت آن به بیشتر از یک قرن می رسد. شرکت کبریت ممتاز در سال 1300 شمسی به همت آقایان حاج محمد رحیم و حاج محمدباقر خویی بنیان گذاری شد.
شرکت ممتاز با خرید ماشین آلات نیمه اتوماتیک از کشور آلمان در محله باغمیشه تبریز کارخانه خود را ساخت و فراوری انبوه کبریت را شروع کرد.
موزه کبریت تبریز که در محل کارخانه کبریت سازی ممتاز بنا شده شامل کلکسیونی از کبریت ها، عکس و شجره نامه موسس ها و نوادگان و وراث آنها ، عکس هایی از دوران های مختلف کارخانه کبریت سازی، آلبوم عکس از عکس های قدیمی کارخانه، ماشین های تایپ قدیمی، تلفن ها، دستگاه های سختی سنجی کبریت، دستگاه های ساخت و پرس کبریت، دستگاهی برای ساعت زدن (معین کردن ساعت ورود و خروج کارگران) ، سنگ تاسیس موزه است. این موزه در سه راهی اهر و در محل کارخانه کبریت ممتاز احداث شده است.
منبع: توریسم آنلاین