زباله گردی؛ پدیده ای که در نبود زیرساخت مدیریت پسماند ظهور می نماید

به گزارش شارژ 10، زباله گردی پدیده ای است که طی سال های اخیر بیش از پیش در سطح کلانشهرها به ویژه تهران دیده می گردد؛ صحنه هایی که دل آدمی را به درد می آورد و عمدتا بچه ها برای امرار معاش باید تا کمر در مخازن زباله خم شوند اما این پدیده از کجا نشات می گیرد و برای کاهش این معضل چه باید کرد؟ یک کارشناس محیط زیست می گوید: نبود زیرساخت های لازم جهت مدیریت و تفکیک پسماند، زمینه را برای فعالیت هایی چون زباله گردی ایجاد می نماید.

زباله گردی؛ پدیده ای که در نبود زیرساخت مدیریت پسماند ظهور می نماید

محمد حسین بازگیر در گفت و گو با خبرنگاران اظهارکرد: مدیریت پسماند یک موضوع کاملا معین است که فرایند و مراحل آن به خوبی در قانون مدیریت پسماندها مصوب سال 1383 تعریف و معین شده است. براساس این قانون مدیریت اجرایی پسماندها در حریم شهرها برعهده شهرداری ها است که باید به همین منظور طرح جامع و منسجمی را برای مدیریت پسماند تدوین نمایند که شامل تمام مراحل از ابتدا یعنی فراوری و تفکیک پسماند در مبدا تا جمع آوری، جداسازی، انتقال اصولی و بازیافت، استحصال انرژی، فراوری کمپوست و دفع نهایی و آموزش و اطلاع رسانی در این زمینه می گردد بعلاوه لازم است که شهرداری ها زیرساخت های لازم جهت اجرای طرح های جامع مدیریت پسماند را فراهم نمایند.

وی ادامه داد: زمانی که زیرساخت های لازم فراهم نباشد و پسماندها به صورت تفکیک نشده وارد مخازن زباله در سطح شهر شوند زمینه برای فعالیت هایی چون جمع آوری غیراصولی پسماند که به اصطلاح به آن زباله گردی می گویند، ایجاد می گردد. اکنون حدود 55 هزار مخزن زباله در سطح شهر تهران وجود دارد اما زباله ها به صورت تفکیک نشده در آن ها رها می شوند.

این کارشناس محیط زیست با اشاره به پدیده زباله گردی در شهرها اظهارکرد: درصد بسیار کمی از افرادی که به جمع آوری زباله می پردازند افراد مضطر و فقیری هستند که از روی ناچاری این اقدام را انجام دهند. متاسفانه بخش زیادی از این افراد به نوعی در قالب شرکت ها و پیمانکارانی که در این حوزه فعال هستند، فعالیت می نمایند بنابراین لازم است که زیرساخت ها جهت مدیریت صحیح و اصولی پسماندها فراهم و کوشش گردد موضوع تفکیک پسماند از مبدا به شهروندان آموزش داده و انگیزه لازم در آنان ایجاد گردد تا کمتر شاهد این نوع فعالیت ها و معضلات در سطح شهرها باشیم.

وی درباره راه های ایجاد انگیزه در بین مردم برای تفکیک زباله از مبدا گفت: در بسیاری از کشورها به افرادی که تفکیک از مبدا را جدی می گیرند، خدمات مقرون به صرفه تر، مالیات و عوارض کمتر و جوایز نقدی و غیرنقدی تعلق می گیرد.

بازگیر ضمن تاکید بر اینکه قوانین، دستورالعمل ها، آیین نامه ها و شیوه نامه ها در حوزه مدیریت پسماند باید اصلاح شوند، گفت: اقدامات خوب و مستمری طی سال های اخیر در زمینه مدیریت پسماند اجرا شده است و نسبت به سال های گذشته پیشرفت های خوبی در تمامی مراحل مدیریت پسماند داشته ایم اما هنوز با استقرار مدیریت اصولی و مطلوب فاصله داریم.

وی توضیح داد: زباله گردی متاسفانه جایگزین غیراصولی و غیرمجاز بخشی از مراحل مدیریت پسماند یعنی تفکیک از مبدا شده است؛ مرحله ای بسیار مهم که می توان با رعایت و اجرای اصولی آن و با تفکیک زباله های تر و خشک بعلاوه پسماندهای شیشه ای، پلاستیکی، فلزی و ... در مبدا، زمینه را برای بازگرداندن این پسماندها به چرخه بازیافت و استفاده مجدد فراهم کرد، همانطور که در بسیاری از کشورها با تعبیه چند نوع مخازن زباله جداگانه و با آموزش شهروندان و ایجاد انگیزه ه پیروز شده اند زمینه را برای تفکیک از مبدا فراهم نمایند.

بازگیر در خاتمه با اشاره به اینکه شهرداری ها باید رسیدن به مدیریت مطلوب پسماندها را در دستور کار خود قرار دهد، گفت: به نظر می رسد که شهرداری تهران هم از ظرفیت ها و هم از امکانات لازم برای تحقق این اهداف برخوردار است و امیدوارم مجموعه تازه شهرداری بتواند در این زمینه گام بردارد و شرایط پسماند شهر تهران را ساماندهی کند بعلاوه با جلب مشارکت مردم و فراهم کردن زیرساخت های لازم جهت تفکیک اصولی پسماند از مبدا، کمتر شاهد زباله گردی در سطح شهر باشیم.

انتهای پیغام

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 10 آبان 1400 بروزرسانی: 10 آبان 1400 گردآورنده: sharj10.ir شناسه مطلب: 1824

به "زباله گردی؛ پدیده ای که در نبود زیرساخت مدیریت پسماند ظهور می نماید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زباله گردی؛ پدیده ای که در نبود زیرساخت مدیریت پسماند ظهور می نماید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید