نگاهی به دورترین بلیزری که تا به امروز کشف شده است
به گزارش شارژ 10، ابزار رادیویی فوق قوی بنیاد ملی علوم آرایه خط پایه بسیار بزرگ(VLBA) جزییات فواره ای(jet) که تا به امروز شناخته نشده بود را فاش کرد.

به گزارش خبرنگاران و به نقل از ایسنا، فواره مذکور از یک کهکشانی که تقریباً 12.8 میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد، ساطع می شود. کهکشان PSO J0309 + 27 در سال 2019 کشف شد و در حدود 12.8 میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد. این کهکشان که PSO J0309 + 27 لقب گرفته است، بلیزری است که فواره آن رو به سمت زمین قرار گرفته است.
بلیزر (blazar) یک کوازار بسیار فشرده مرتبط با احتمالاً یک سیاهچاله کلان جرم در مرکز یک کهکشان بیضوی بسیار بزرگ و فعال است. بلیزرها در میان پر انرژی ترین پدیده ها در جهان و یک موضوع مهم در اخترشناسی فراکهکشانی هستند.
PSO J0309 + 27 یک هسته کهکشانی فعال یا کهکشانی است که هسته مرکزی آن به دلیل وجود سیاه چاله ای کلان جرم که در مرکز آن وجود دارد و از طریق گاز و ستاره هایی که در اطراف آن هستند، تغذیه می شود، بسیار روشن است. علاوه بر این PSO J0309 + 27 قدرتمندترین منبع رادیویی پایدار در جهان اولیه است. این درخشان ترین بلیزر ساطع کننده رادیو است که تا به امروز در چنین مسافتی دیده شده است. همچنین دومین بلیزر درخشانی است که در چنین مسافتی اشعه ایکس ساطع می کند.
دانشمندان خاطرنشان کردند در این تصویر درخشان ترین انتشار رادیویی از هسته کهکشان(بخش پایین سمت راست) ایجاد شده است. این فواره توسط انرژی گرانشی یک سیاهچاله کلان جرم در هسته رانده می شود و به قسمت بالا سمت چپ حرکت می کند. فواره ای که در این تصویر دیده می شود حدود 1600 سال نوری امتداد دارد.
منبع: جام جم آنلاین